Съвети за начинаещи-Част 1: Подготовка за медитация

Съвети за начинаещи-Част 1: Подготовка за медитация

Написано от през Feb 8, 2016 в Какво е Йога? | 0 Коментара

Част 1: Подготовка за медитация

aid30513-728px-Meditate-Step-1

1. Изберете спокойна околна среда

Медитацията трябва да се практикува някъде, където е успокояващо и спокойно. Това ще ви даде възможност да се съсредоточите изцяло върху задачата и ще се избегне бомбардиране на ума с външни дразнители. Опитайте се да намерите място, където няма да бъдете прекъснати по време на медитацията си – дали тя трае пет минути или половин час. Пространството не е необходимо да бъде много голямо -вашият офис дори може да се използва за медитация, важното е да е някъде лично.    

 •  За начинаещите, това е особено важно, за да се избегнат каквито и да било външни фактори, които ви отвличат вниманието. Изключете телевизора, телефона или други шумни уреди. Ако слушате музика, изберете спокойни, повтарящи се и нежни мелодии, така че да не се наруши концентрацията ви. Друг вариант е да включите малък фонтан – звукът на течащата вода, може да бъде изключително успокояващ.  
 •    Разберете, че пространството за медитация не трябва да бъде напълно безшумно, така че не е необходимо тапи за уши. Звукът на косачката или кучето, лаещо в съседство , не бива да възпрепятстват ефективната медитация. Всъщност, ако имате предвид тези шумове, но не им позволявате да доминират мислите ви, представлява важен компонент на успешната медитация.
 •     Медитирането на открити терени, спомага на много медитиращи. Стига, да не седите близо до оживено пътно платно или друг източник на силен шум, вие може да намерите мир и спокойствие под едно дърво или седнал на  тревата в градината.

aid30513-728px-Meditate-Step-2

2.Носете удобни дрехи

Една от основните цели на медитацията е да успокоите ума и да блокирате външни фактори . Това може да бъде трудно , ако се чувствате физически неудобно поради стегнато или неудобно облекло . Опитайте се да носите широки дрехи по време на медитация и премахнете обувките си .   

 •   Носете пуловер или жилетка , ако планирате да медитирате някъде, където е хладно . Ако не го направите , усещането за студ ще консумира вашите мисли и вие ще бъдете изкушени да намалите времето за медитиране.     
 • Ако сте в офиса , или някъде, където не може лесно да се преоблечете , направете всичко възможно , за да се чувствате възможно най-комфортно . Свалете обувките и якето си , разгънете яката на ризата си и отстранете колана си .

aid30513-728px-Meditate-Step-3-Version-2

3.Решете колко дълго ще медитирате

Преди да започнете, трябва да решите колко дълго ще медитиратe. Въпреки , че много опитни медитиращи препоръчват двадесет минути упражнения два пъти на ден, начинаещите могат да започнат с най-малко пет минути, веднъж на ден.   

 •   Вие също трябва да се опитате да медитирате по същото време всеки ден – независимо дали става дума за 15 минути сутринта, или пет минути през обедната си почивка. Каквото и време, да изберете, се опитайте да направите медитацията непоклатима част от ежедневието.    
 •  След като сте решили кога през деня да медитирате, опитайте се да се придържате към тази рутина. Не се отказвайте, защото чувствате че не работи – това ще отнеме време и практика, за да постигнете успешна медитация – точно сега, най-важното нещо е да продължавате да опитвате.    
 •  Въпреки, че вие ​​ще искате да следите времето си за медитация, не е от полза следите постоянно часовника си. Помислете за създаване на лека аларма, за да ви предупреди, когато сте готови, или времето за медитация  да приключи с определено събитие – когато вашият партньор става от леглото, или когато слънцето огрее определено място на стената.

aid30513-728px-Meditate-Step-4

4.Разтягане

Медитацията включва седяне на едно място , за определен период от време , така че е важно да се сведе до минимум всяко напрежение или стягане преди да започнете. Правейки няколко минути леко разтягане , наистина може да помогне да се отпуснете и да подготвите тялото и ума си за медитация . Това също така ще ви попречи да се фокусирате върху всички болезнени места , вместо да отпуснете ума си .    

 •  Не забравяйте да разтегнете врата и раменете си , особено ако сте били седяли пред компютъра , и не забравяйте, долната част на гърба . Разтягането на краката , особено тези, които са от вътрешната част на бедрото , може да бъде полезно , когато медитирате в поза лотос .

aid30513-728px-Meditate-Step-5

5.Седнете в удобна позиция

Както бе посочено по-горе, това е много важно, за да се чувствате комфортно, докато медитирате, поради което намирането на най-добрата позиция за вас е от съществено значение. Традиционно, медитацията се практикува в седнало положение върху възглавница на земята, в лотос, или полу-лотос позиция. Изберете поза, която ви позволява да сте балансирани и изправени.    

 •  Въпреки това, вие също може да седите без да кръстосвате краката си, върху възглавница, стол или медитационен стенд. Таза трябва да се наклони достатъчно напред, така че гръбнакът ви да бъде съсредоточен върху двата костни бита в дупето ви, местата, които носят теглото ви. За да наклоните таза в правилната позиция, седнете на предния край на дебела възглавница, или поставете нещо на около 7.6 и 10.2 см. с дебелина под задните крака на един стол. Медитационните пейки обикновено са построени с наклонена седалка. 
 •     Най-важното е, да ви е удобно, спокойно, и торса да е балансиран, така че гръбначния стълб да подкрепя цялото ви теглото от кръста нагоре.
 •     Наклонете таза напред. След това, като се започне от дъното , изправете прешлените в гръбнака си, така че те да са балансирани и да подкрепят цялото тегло на торса, врата и главата. Нужна е практика да се намери позицията, в която ви позволява да отпуснете торса почти напълно, само леко усилие да се използва, за да поддържа баланса ви. Когато изпитате напрежение, отпуснете областта. Ако не можете , проверете  стойката си и се стремете да намерите нов баланс в торса си, така че областта да е отпусната.  
 •    Традиционното положение на ръцете включва да положите ръцете си в скута , с дланите нагоре, с дясната си ръка върху лявата. Също така можете просто да положите ръце на коленете си или да се отпуснат да висят свободно – което предпочитате.

aid30513-728px-Meditate-Step-6

6.Затворете очи

Медитацията може да се извърши с очите отворени или затворени , обаче , като начинаещи е най-добре да се опитате първо да медитирате със затворени очи . Това ще блокира всяка външна визуална стимулация и ще ви попречи да се разсейвате като се фокусирате върху успокояване на ума си .  

 •    След като сте свикнали да медитирате , можете да опитате да практикувате с отворени  очите . Това може да бъде полезно, ако ви се преспива или концентрирането ви е  твърде трудно с очите затворени , или ако визуализирате смущаващи образи ( което се случва с една малка част от хората ) . 
 •     Когато си държите очите отворени , ще трябва да ги държите ” меки ” – това е, да не се фокусирате върху нещо по-специално . Въпреки това, вие не трябва да отидете в подобно на транс състояние или – целта е да се чувствате спокойни , но и алармирани.

 

 

 

Отговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *