Съвети за начинаещи- Част 2. Практика в медитацията

Съвети за начинаещи- Част 2. Практика в медитацията

Написано от през Feb 9, 2016 в Какво е Йога? | 0 Коментара

Част 2. Практика в медитацията

aid30513-728px-Meditate-Step-7

1.Следвайте дишането си

Най-основното и универсално на всички техники за медитация, дишането е страхотно начало да започнете вашата практика. Изберете място,различно от обичайното и се съсредоточете върху това място с ума си. Станете едно със свиването и разширяването на корема си като вдишвате и издишвате. Не правете съзнателно усилие да промените своите модели за дишане, просто дишайте нормално.     

 • Опитайте се да се съсредоточи върху дишането си и само върху дишането си. Не мислете за дишането си  (например, че дъхът ви е по-къс от последния), просто се опитайте да го знаете и да сте наясно с това. 
 • Някои образи, които могат да ви помогнат включват:да си представите монета, седяща над пъпа ви, издигаща се и падаща с дъха ви; представете си шамандура плаваща в океана, клатеща се нагоре и надолу с подуването и затишието на дишането ви.  
 •  Не се притеснявайте, ако умът ви започва да се скита – начинаещ сте и, както всичко, ставайки добър в медитацията изисква практика. Просто направете усилие да  съсредоточите ума си върху дишането си и се опитайте да не мислите за нищо друго. Заглушете шептенето и се опитайте да изчистите ума си.

2.Изчистете ума си

 • За да медитирате , трябва да се съсредоточите върху едно нещо максимална    
 •  Ако сте начинаещ , може да помогне да се съсредоточите върху едно нещо , като мантра или визуален обект . Напредналите медитатори могат да се опитат да изчистат ума си напълно .

aid30513-728px-Meditate-Step-8

3.Повторете мантра

Мантра медитацията е друга , често срещана форма на медитация, която включва повтаряне  на мантра (звук, дума или фраза) отново и отново, докато не заглуши ума ви и не влезете в дълбоко медитативно състояние. Мантрата може да бъде всичко, което изберете, толкова дълго, доколкото е лесно за запомняне.     

 • Някои от добрите мантри започват с включва думи като единство, мир, спокойствие и тишина. Ако искате да използвате по-традиционни мантри, можете да използвате думата “Ом”, което символизира вездесъщо съзнание, или фразата “Sat, Chit, Ananda”, което означава “Съществуване, Съзнание, Блаженство”.     
 • На санскрит, думата мантра означава “инструмент на съзнанието”. Мантрата е инструмент, който създава вибрации в ума, което ви позволява да изключите мислите си и да влезете в по-дълбоко състояние на съзнанието.   
 •  Мълчаливо повтаряйте мантрата отново и отново, на себе си като медитирате, позволявайки на думата или фразата, да се прошепне през ума ви. Не се притеснявайте, ако умът ви се отклони, просто пренасочете вниманието си и се върнете към повтаряне на думата. 
 •   Когато навлезнете в по-дълбоко състояние на съзнание си, може да не се повтаря на мантрата.

aid30513-728px-Meditate-Step-9

4.Концентрирайте се върху прост визуален обект

По подобен начин на използването на мантрата , можете да използвате един прост визуален обект, за да запълни съзнанието ви и да ви позволи да достигнете до ниво на по-дълбоко съзнание . Това е форма на  медитация с отворени очи , която много хора намират за по-лесно , тъй като имате нещо, върху което да се фокусирате .     

 • Визуалният обект може да бъде всичко, което искате , въпреки че много хора смятат, пламък на запалена свещ за особено приятен . Други възможни обекти включват кристали , цветя и картини или статуи на божествени същества , като Буда .   
 •  Поставете обекта на нивото на очите си , така че да не е нужно да напрягате главата и врата си , за да го видите . Гледайте към него и към нищо друго , докато периферното ви зрение не започне да се затъмнява и обекта да консумира вашия поглед.    
 •  След като сте се фокусирали изцяло върху обекта , без други дразнители да достигат мозъка ви, трябва да изпитате чувство на дълбоко спокойствие .

aid30513-728px-Meditate-Step-10

5.Практикувайте визуализация

Визуализацията е друга популярна техника за медитация, което включва създаване на спокойно място в съзнанието си и изследването му, докато стигнете до състояние на пълно спокойствие. Мястото може да бъде навсякъде, където ви харесва – все пак, то не трябва да бъде изцяло реално, то трябва да бъде уникално и персонализирано за вас.    

 •  Мястото , което визуализирате би могло да бъде топъл, пясъчен плаж, пълна с цветя поляна, тиха гора или дори по-удобна дневна с буен огън. Каквато и да е място, оставете го да ви бъде светилище.   
 •  След като сте въвели светилище си, изследвайте го.Няма нужда да “създадете” заобикаляща среда, те са вече там. Оставете ги да идват на преден план в съзнанието си.
 •  Поемете гледката, звуците и ароматите на заобикалящата ви среда – чувствайте свежия бриз срещу лицето ви или топлината на пламъците , които затоплят тялото ви. Насладете се на пространството за толкова дълго, колкото искате, позволете му  да се разшири и да стане по-осезаема. Когато сте готови да напуснете поемете  няколко дълбоки вдишвания, след това отворете очи.   
 • Знайте, че можете да се върнете към същото място  следващия път, когато медитирате  или просто да си създадете ново пространство. Всяко пространство , което създавате ще бъде уникално за вас и е отражение на вашата индивидуалност.

aid30513-728px-Meditate-Step-11

6.Изследвайте тялото си

Изследването на тялото включва фокусиране върху всяка отделна част от тялото и съзнателно го релаксирате. Това е проста техника за медитация, която ви позволява да отпуснете ума ви, докато отпуснете тялото си.    

 •  Затворете очи и си изберете отправна точка на тялото , обикновено това е пръстите на краката ви. Концентрирайте се върху каквото и усещане можете да изпитате в пръстите на краката си, и направи съзнателно усилие да отпуснете всички мускули и да освободите напрежението или стягането. След като пръстите са напълно отпуснати, преминете към краката си и повторете процеса на релаксация.  
 •  Продължете по тялото си, движейки се в посока нагоре от краката по тялото, коленете, бедрата, седалището, корема, гърдите, гърба, раменете, ръцете, дланите, пръстите, шията, лицето, ушите и горната част на главата си. Времетраенето е толкова дълго, колкото искате.     
 • След като сте приключили релаксацията на всяка отделна част от тялото, се фокусирайте върху тялото си като цяло и се насладете на усещането за спокойствие, което сте постигнали. Съсредоточете се върху дишането си в продължение на няколко минути, преди да сте излезнали от медитацията си.

aid30513-728px-Meditate-Step-12

7.Опитайте медитация на сърдечната чакра

Сърдечната чакра е един от седемте чакри или енергийни центрове, разположени в рамките на тялото ви. Сърдечната чакра се намира в центъра на гръдния кош и е свързана с любов, състрадание, мир и приемане. Медитация чрез сърдечната чакра, включва да се свържем с тези чувства и да ги разгърнем към света.   

 •  За да започнете, затворете очи и разтъркайте дланите на ръцете си, за да създадете топлина и енергия. След това, поставете дясната си ръка върху центъра на гърдите си, върху сърдечната чакра, и поставете лявата си ръка отгоре.   
 •  Поемете дълбоко въздух и докато издишате, казвайте думата “yam”, която е вибрацията, свързани със сърдечната чакра. Като правите това, представете си, нажежената зелена енергия, излъчваща от гърдите ви и дланите ви.     
 • Тази зелена енергия е любовта, живота и каквато и да било друга положителни емоция, която чувствате в този момент. Когато сте готови, махнете ръцете си от гърдите си и позволете на енергията да избяга от дланите ви, изпращайки любовта ви към хората, които обичате и света.   
 •  Почувствайте тялото си отвътре. Може ли да усетите енергийното поле в тялото си, особено в ръцете и краката си? Ако не го чувствате, е добре. Но помислете: Как е възможно да  движим различни части от тялото си? Това е енергийното поле, което се влива в тялото ни. Фокусирайки вниманието си върху това енергийно поле, не само ще ви помогне да останете в настоящето, но и ще ви помогне да се свържете с вашето съществуване и потока на живот във вас.

aid30513-728px-Meditate-Step-13

8.Опитайте медитиране , докато ходите

Медитация, докато ходите е алтернативна форма на медитация, която включва наблюдение на движението на краката и узнаването на връзката на вашето тяло със земята. Ако имате намерение да извършвате дълги, седящи медитативни сесии, ще е добра идея да ги разделите с няколко медитации чрез ходене .   

 •  Изберете тихо място, за да практикувате медитация чрез ходене , с възможност за най-малко отвличане на вниманието. Пространството не е необходимо да бъде много голямо, но трябва да бъде такова, че да ходите най-малко седем крачки по права линия, преди да е необходимо да се обърнете. Премахнете обувките си, ако е възможно.    
 •  Дръжте главата и погледа си, насочени право напред, и ръцете сложени заедно пред вас. Направете бавна, преднамерена стъпка с десния си крак напред. Забравете за всяко усещане или чувство в крака и се опитайте да се съсредоточите върху самото движение. След като направите първата стъпка, спрете за момент, преди да сте пристъпили към следващата. Само единия крак трябва да се движи във дадения момент.  
 •  Когато стигнете до края на вашата пешеходна пътека, спрете напълно, с краката си събрани заедно. После завъртете се на десния крак и се обърнете. Продължете ходенето в обратна посока, като се използват същите бавни движения, както от преди.    
 •  Докато практикувате ходеща медитация, се опитайте да се съсредоточите върху движението на краката и нищо друго, по същия начин, по който се съсредоточихте върху възходящите и низходящи движения на дъха по време на медитацията чрез дишане. Опитайте се да изчистите ума си и да установите връзка между краката си и  земята.

Отговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *