Какво е кросфит?

Написано от през Mar 31, 2017 в Какво е Кросфит? | 0 Коментара

 

Идеята на Кросфит

Кросфит е система за трениране, която предизвиква не само тялото, но и духа, развивайки основните физически качества: сила, издръжливост, мобилност, бързина, баланс, експлозивност, точност. Тренировките са кратки, но много интензивни и съчетават разнообразни елементи от три вида спорт – вдигане на тежести, лека атлетика и гимнастика. Идеята е докато ставаш все по-силен, издръжлив и атлетичен, да опознаеш границите на възможностите си, състезавайки се със самия себе си и да изпиташ истинско удоволствие от предизвикателството, което ти поднася тренировката.

CrossFit е за хора, които търсят динамика и разнообразие, а не разполагат с много време в забързаното си ежедневие. Този метод на трениране е особено застъпен в подготовката на състезатели от най- различни спортове – ММА, кик бокс, плуване, футбол, баскетбол, ръгби, американски футбол, както и пожарникари, военни, спец-части и други.

Методиката

Тренировките обикновено се състоят в групи, като се преминава през загрявка, специфично упражняване техниката на дадено движение (скил), същинската част на тренировката (WOD, или Workout of the day) и кратко разтягане.

Натоварването е кратко, но интензивно – загрявката, тренировката и разпускането продължават общо не повече от час, което прави нашия спорт много търсен от хората със забързано ежедневие. Интензитетът на тренировката може добре да се опише с репликата, която много от запалените кросфитъри казват на фитнес маниаците, а именно:  „Вашата тренировка е нашата загрявка!“

Целта винаги е упражненията да се  изпълнят за максимално кратко време, а тренировката протича под формата на състезание с останалите в групата, като така трениращите се мотивират взаимно. Не бива да се подценява и състезанието със самия себе си обаче – удовлетворението, което изпитваш, подобрявайки времето си на даден комплекс, изпълнен след два месеца например, е несравнимо.

При CrossFit тренираме комплексно цялото тяло, без да изолираме различните мускулни групи, като по този начин подготвяме тялото да ни служи по-добре в ситуациите от реалния живот – независимо дали ще се наложи да се затичаме след трамвая, да пренесем тежък куфар или пък да прескочим ограда.

За разлика от стандартните фитнес програми, ние предлагаме различна тренировка всеки път – може да тренирате в продължение на години и никога да не направите две еднакви тренировки! Комбинациите от различните упражнения са безкрайно много, а елементът на изненадата е много важен за повечето трениращи – всеки път, когато влезеш в залата, тръпнеш в очакване да разбереш какво е днешното предизвикателство.

Ние имаме предимството, че всички упражнения могат да бъдат модифицирани като натоварване и интензивност спрямо състоянието и възможностите на трениращия в настоящия момент. За тази цел, разбира се, е важно да разполагаш с професионален сертифициран треньор, притежаващ съответния опит и знания. На пръв поглед тренировките изглеждат произволни и хаотични, но всъщност създаването на една Кросфит програма изисква много съобразителност, опит и рутина от страна на треньора.

Резултатите

Резултатите от тренировките са много по-измерими в сравнение със стандартните фитнес програми се появяват изключително бързо – при повечето трениращи е нужен не повече от месец, за да имат видим напредък. Освен, че стават по-силни, издръжливи и атлетични, кросфитърите се променят чисто визуално – намалението на подкожните мазнини и увеличеното активно тегло са лесно постижими с нашата медотика. Атмосферата в залата, тренирането в група и специфичният дух на тренировката ти дават смелостта да надминеш себе си, а усещането да виждаш как с всеки изминал ден подобряваш себе си дава страхотно самочувствие.

Общността

Фитнес обществото не познава друг феномен като Кросфит – от популярните звезди като Рич Фронинг, през участниците в CrossFit Games от всички точки на света, до приятелите ти, с които тренираш заедно в твоята зала – всички се чувстват съпричастни към една обща идея и всички изпитват тръпката от предизвикателството, което им дава нашия спорт. Всички се подкрепят взаимно, тренирайки заедно в здравословна конкуренция, а най-силните аплодисменти са за последния, завършил тренировката. Залата се оказва освен място за тренировка и място, където срещаш много приятели, създаваш връзки и получаваш подрепа.

 

Подходящ ли е Кросфит за мен?

Може би ще се изненадаш, но не, Кросфит не е за всеки! Да, всеки може да прави като нашите тренировки, но не всеки би изпитал истинско удовлетверение от това. Опитай, ако ти допадне – чудесно! Но не всеки успява да възприеме концепцията за това свръхинтензивно натоварване и състезание, което представлява Кросфит. Ето няколко признака, които ще ти помогнат да разбереш дали този тип тренировка е подходяща за теб:

Кросфит е за теб, ако:

  • Имаш силна воля и желание да постигаш резултати
  • Обичаш да се чувстваш като част от общество
  • Обичаш разнообразните тренировки
  • Притежаваш състезателен дух
  • Идеята да трансформираш тялото и живота си към по-добро те вдъхновява

Кросфит не е за теб, ако:

  • Тренираш, защото знаеш, че трябва, а не защото искаш
  • Предпочиташ да тренираш сам, а не в група
  • Отивайки в залата, просто искаш да си направиш твоите 30 мин. кардио и да си тръгнеш
  • Не обичаш конкуренцията и състезанията
  • Не искаш да променяш нищо в живота си

И така, готов ли си за първата си кросфит тренировка?

Отговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *